Gaśnice pianowe: ekologiczne, przydatne w gastronomii

Gaśnice pianowe są przeznaczone do gaszenia pożarów z grupy A i B. To rodzaj gaśnicy, której środkiem gaśniczym jest specjalna piana wyrzucana ze zbiornika przez sprężony gaz. Warto podkreślić, że w porównaniu np. z gaśnicami proszkowymi, gaśnice pianowe są bardziej ekologiczne. Ponadto czyszczenie ich po użyciu jest znacznie łatwiejsze i przebiega szybciej.

Gaśnice pianowe zastosowanie

Gaśnice pianowe wykorzystuje się w szczególności w miejscach, gdzie istnieje zagrożenie spowodowane spalaniem paliw, farb, lakierów i olejów. Bardzo często można je spotkać w obiektach gastronomicznych i kuchennych, ponieważ bardzo dobrze radzą sobie z tłuszczami i olejami jadalnymi.

Ważne! Typowych gaśnic pianowych nie należy wykorzystywać do gaszenia urządzeń elektrycznych pod napięciem, ponieważ strumień piany doskonale przewodzi prąd. Na rynku są oczywiście dostępne nowoczesne gaśnice pianowe, które bezpiecznie można wykorzystać do gaszenia urządzeń przy napięciu do 1000 V, oczywiście z zachowaniem odpowiedniej odległości (przynajmniej 1 metra). Nowe modele gaśnic pianowych mają specjalną dyszę kropelkową, która pozwala gasić pożar bez ryzyka.

W żadnym wypadku nie wolno jej jednak użyć do gaszenia przedmiotów, które wchodzą w reakcje chemiczną z wodą oraz do rzeczy drogocennych, wrażliwych na zamoczenie.

Jak działają gaśnice pianowe?

Gaśnica pianowa odizolowuje od dostępu tlenu oraz zwilża płonące przedmioty wodą znajdującą się w pianie. Ze względu na środek gaszący, jakim jest piana, jej użycie nie powoduje zbyt dużych szkód pożarowych, jak ma to miejsce w przypadku wykorzystania wody.

Ze względu na to, że mamy różny sposób klasyfikacji pian gaśniczych, wyróżniamy dwa typy gaśnic pianowych:
• mechaniczne – wytwarzane na skutek mechanicznego połączenia roztworu wodnego środka pianotwórczego z powietrzem;
• chemiczne – są rezultatem reakcji chemicznej.

Gaśnice pianowe mogą mieć również różny kształt pęcherzyków piany: kuliste lub wielościenne. Warto też wiedzieć, że w gaśnicach pianowych rozróżniamy również trzy rodzaje piany ze względu na liczbę spienienia:
• piana ciężka;
• piana średnia;
• piana lekka.

Gaśnice pianowe są proste w obsłudze, dlatego pozwalają na szybką reakcję, kiedy wybuchnie pożar. Ich duża zaleta polega na tym, że można je wielokrotnie napełniać, co oczywiście oznacza, że posłuży nam przez długi czas i szybko nowa gaśnica nie będzie nam potrzebna. W Supon gaśnice pianowe są dostępne w kilku rozmiarach. Na pewno znajdziesz taką, jaka będzie pasowała do konkretnego pomieszczenia: kuchni, kotłowni czy salonu z kominkiem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl